Berkongsilah, teman...

Hikmah ALLAH jauh lbih hebat dari apa yang manusia mampu fikirkan..moga impian besarmu itu, impian hati seorang perencana ummah..moga rintih jiwa kerdilmu itu, rintih hati hamba yang didengari tuhan..
Kalah menang dlm perjuangan bukan noktah dan penentunya..dengarilah bhawa jalan juang menuju tuhan masih panjang..padanya penuh rintangan krana akhirnya itu ada CINTA yang berkekalan..
'Isy 'azizan au mut syahidan

Saturday, January 10, 2009

WHAT YOU GIVE, YOU GET BACK!


Pagi yang indah dan senyap, kami berempat bersepakat untuk practice main badminton, maklumlah ada yang bercadang untuk mewakili DENSS.=) Entah kenapa terdetik di hati untuk bawa duit sekali. sesudah beberapa pusingan rasa letih dan penat pula, lalu kami putuskan untuk pulang saja, dan saya mengajak semuanya untuk ke cafe, maklumlah sangat dahaga. Rasa gembira bila dapat beri minum kepada orang yang dahaga, bukanlah banyak sangat wang yang dikeluarkan, tak sampai RM5 pun. Dan kami duduk di bangku sambil berbincang masalah ummat; isu Palestin dan sejarah pemimpin Islam zaman dahulu. Bak kata akh Badiuzzaman, "usrah cafe". Tapi, tak buat kat cafe pun.=) Tiba2 kami dikejutkan dengan mesej salah seorang sahabat kami, yang tertinggal kad pengenalan sedangkan dia menghadiri kursus belajar memandu. Jadinya ada antara kami yang tolong hantarkan. Dalam perjalanan balik, singgah di kedai runcit, tujuan asalnya nak beli paper, tapi alang2 ke kedai terus beli barangan keperluan. Kebetulan saya tak bawa duit waktu tu, ingatkan nak pinjam dulu tapi terus seorang kawan saya berkeras untuk belanja saya. Lebih terharu lagi dia juga berkeras nak belanja waktu makan tengahari. Syukran jazilan.. Mungkin ada benarnya kata2, "what you give, you get back". Sedangkan sahabat saya itu tidak termasuk bersama kami berempat waktu main badminton (maknanya dia tak tahu pasal saya belanja minum tadi), dan apa yang dia belanjakan untuk saya, lebih tinggi nilainya daripada wang yang saya keluarkan untuk belanja minum tadi. Subhanallah...

No comments:

Post a Comment